De hand van Antwerpen

Created with Sketch.

Boddaert exposeert in stadstuin: ‘Ik ben geen kunstenaar. Het is gewoon mijn hobby’

ROOSENDAAL – De eerste wisseltentoonstelling in de Tongerlotuin is geheel gewijd aan de stalen beelden van de Roosendaalse kunstenaar Toine Boddaert. Deze expositie maakt deel uit van de duotentoonstelling De hand van Antwerpen.

Omdat de hand van Antwerpen door de eeuwen  heen tot in een groot deel van West Brabant en de Noorder Kempen reikte, houden het Karrenmuseum en het Tongerlohuys voor het tweede achtereenvolgende jaar samen exposities. ,,Dit jaar hebben we in dat kader Toine Boddaert gevraagd zijn beelden in de stadstuin tentoon te stellen omdat hij zijn atelier op de grens heeft. Ook heeft hij affiniteit met het grensoverschrijdende aspect’’, legt museumdirecteur Janine Verster uit. ,,Ik had zijn beelden op Fort Sabina gezien en was erg onder de indruk van deze kunstenaar.’’ Boddaert zelf voelt zich echter geen echte kunstenaar: ,,Nee. Want ik wil mezelf niet in dezelfde categorie plaatsen als echte kunstenaars zoals bijvoorbeeld Willem de Kooning. Ik ben een autodidact die het schilderen en beeldhouwen als hobby ziet. Het maakt me eigenlijk niet uit wat anderen van mijn werk vinden.

Het gaat erom dat ik het zelf leuk vind en als anderen het waarderen is dat meegenomen!’’ Dat Boddaert als kunstenaar nog weinig faam geniet is te danken aan het feit dat hij pas na zijn 50ste met schilderen begon. ,,Ik was docent transport en logistiek aan het Da Vinci College. Pas toen mijn kinderen het huis uit waren, kreeg ik de behoefte te gaan schilderen’, legt de 66 jarige geboren en getogen Roosendaler uit. ,,Ik ging boven op zolder met acrylverf aan de slag. Ik heb nooit les gehad of iets artistieks van huis uit mee gekregen.

Op de pedagogische academie leerde ik vroeger wel om creatief te zijn. Toen ik echter op school collega’s aan de slag zag met staal bedacht ik dat ik met staal wellicht iets zou kunnen doen in de vorm van kunst.’’ Het was vooral de techniek van het bewerken van staal die Boddaert aansprak: ,,Ontwerpen, lassen, slijpen, draaien en een mal maken. Ik wilde echter mijn buren het lawaai van staal bewerken niet aandoen. Daarom werk ik in een loods van een vriend op  Steenpaal, een buurtschap aan de grens.’’ 

De bescheiden kunstenaar vindt het belangrijkste van het vervaardigen van kunst dat hij creatief bezig kan zijn en zijn gedachte op nul kan zetten. ,,Gewoon iets maken wat ik zelf mooi vind.’’ Boddaert laat zich inspireren door waarnemingen, gedachten, observaties, prikkels en mensen uit zijn omgeving. Een enkele keer werkt hij tegen kostprijs in opdracht maar het maken van kunst blijft op de eerste plaats zijn hobby. Zelf noemt Boddaert zijn werk voornamelijk abstract maar het is daarbij merendeels ook zeker figuratief. ,,Soms start ik vanuit een bepaalde gedachte en wordt het uiteindelijk iets heel anders.’’

In de Tongerlotuin staan maar liefst 11 van zijn beelden. Zijn favoriete beeld is zijn eerste beeld Moeder en Kind uit 2016 . ,,Ik voel me vereerd in de Tongerlotuin te exposeren waar ook de prachtige cortenstalen Groenfabriek staat. Een uniek park waarin de beelden goed tot hun recht komen.’’ De tentoonstelling loopt tot 28 augustus. Boddaert hoopt echter dat deze verlengd kan worden.

 © Peter van Trijen/Pix4Profs